Gündelik yaşamda en sık kullanılan kelimelerden biridir, etik. “Meslek etiği”, “toplumsal etik” derken kapsamı giderek daha da genişleyen bir kavram haline gelmiştir. Peki doğru kullanımı nasıldır? “Ahlak” ve “etik” arasında ne fark vardır? Toplumda geçerli değer yargılarını mı kapsar yoksa daha farklı bir şey midir? Düşüncelerin açıklığa kavuşabilmesi için yapılması gerekenler arasında, aynı şeye farklı adlar vermemek, farklı şeylere de aynı adı vermemek öncelikli olarak yer alır. Toplumsal alanda doğru iletişim kurabilmek için, bu ayrımı iyi yapabilmek çok önemlidir.
Bilim Akademisi tarafından, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Bilim Akademisi Konferansları”na bu ay Bilim Akademisi onursal üyesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi konuk oluyor. Etik/ahlak değerlerinin ele alınacağı konferansta Kuçuradi, sık sık “ahlak”, “etik”, “değerler” gibi sözcükleri kullanarak yaptığımız değerlendirmelerin sorunlarına ışık tutacak.
İoanna Kuçuradi, İstanbul Üniversitesi’nde felsefe okudu. 1969’da Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü kurdu. 2006 yılından bu yana Maltepe Üniversitesi’nde İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin müdürlüğünü ve İnsan Hakları Anabilim Dalı’nın başkanlığını yürütmektedir. Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı olan İoanna Kuçuradi, Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’nun onursal başkanı ve Bilim Akademisi’nin onursal üyesidir.