Bilim Akademisi, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus’un 18 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen DSÖ Yönetim Kurulunun 148. oturumunda yaptığı açılış konuşmasını destekliyor.
Dr. Tedros’un açıklaması, doğru dürüst bir uluslararası aşılama çabası için ahlaki ve bilime yani esasen sağduyuya dayanan savları öne sürüyor.
Alıntılıyoruz:
“Bütün devletlerin öncelikle sağlık çalışanlarının ve yaşlıların aşılanmasını istemesi doğru. Ama zengin ülkelerdeki daha genç ve sağlıklı yetişkinlerin, fakir ülkelerdeki sağlık çalışanlarından ve yaşlılardan önce aşılanması doğru değil….Dünya korkunç bir ahlaki çöküşün eşiğinde duruyor. Bu çöküşün bedeli, dünyanın en fakir ülkelerinde insanların hayatıyla ve geçim kaynaklarıyla ödenecek. … Nihayetinde bu hareketler salgının daha uzun zaman sürmesine, böylece salgına karşı tedbirlerin, çekilen acıların ve ekonomik sorunların da devam etmesine yol açacaktır. Aşıda eşitlik sadece ahlaki bir zorunluluk değil, aynı zamanda stratejik ve ekonomik bir zorunluluktur.”
Bilim Akademisi özellikle şu noktaları destekliyor:
“Dünyanın bütün ülkelerine, bu yılın ilk 100 günü içinde, sağlık çalışanlarının ve yaşlıların aşılanmasına başlanmış olması…. Tüm ülkeler için en faydalı yol budur…
Birincisi, ikili sözleşmeler yapmış –ve aşı stoklarını kontrol eden- ülkeleri, COVAX’a bu sözleşmeler konusunda şeffaf davranmaya; anlaşılan aşı miktarı, fiyatlar ve teslim tarihi konusunda doğru bilgi vermeye davet ediyoruz. Bu ülkeleri COVAX’ın sıradaki yerine çok daha fazla öncelik vermeye, ellerindeki dozları COVAX’la paylaşmaya çağırıyoruz; özellikle kendi sağlık çalışanlarını ve yaşlılarını aşılamayı tamamladıktan sonra, bunun diğer ülkelerde de yapılabilmesi için aşıları paylaşmalılar.
İkincisi, bütün aşı üreticilerini, gerçek zamanlı düzenleyici denetim yapılabilmesi ve onay sürecinin hızlanması için DSÖ’ye tüm verileri vermeye çağırıyoruz. Üreticilerden ayrıca ikili anlaşma yapmış ülkelerin ellerindeki dozları COVAX’la paylaşmasına izin verme ve yeni ikili anlaşmalar yapmak yerine COVAX’a aşı temin etmeyi önceliklendirme çağrısında bulunuyoruz.
Üçüncüsü, aşı uygulayan bütün ülkeleri sadece güvenlik, etkinlik ve nitelik bakımından sağlam uluslararası standartlara uygun olan aşıları kullanmaya ve aşı yapmaya hazırlık çalışmalarını hızlandırmaya davet ediyoruz.”