Bilim Akademisi Konferansları, 2021 Bahar serisinin üçüncüsünde konuşmacımız, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Metin Sitti.

Konferansı zoom üzerinde izlemek için kayıt gerekmektedir. Kayıt için  lütfen tıklayın.

Konferans Zoom ile aynı anda Bilim Akademisi Youtube hesabından da canlı yayınlanacak.

 

MİNYATÜR TIBBİ ROBOTLARLA

İNSAN İÇERİSİNDE YOLCULUK

Kablosuz minyatür robotlar, insan içerisinde tıbbi operasyonları etkili, minimum yan etkilerle, acısız, sürekli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla, Prof. Dr. Metin Sitti bu seminerde, millimetre ve mikrometre boyutlarında olan değişik kablosuz tıbbi robot tasarımları ve ilk laboratuvar test sonuçları sunacaktır.

Millimetre boyutlarındaki robotlar, yumuşak bir vücuda sahiptir ve doğadaki aynı boyutlardaki deniz anası, tırtıl gibi bazı yumuşak vücutlu organizmalardan esinlenmiştir. Bu yumuşak robotlar, dışarıdan verilen manyetik alan sinyalleriyle şekillerini programlanmış bir şekilde degiştirip farklı vücut bölgelerinde etkili olarak yol almaktadırlar. Mikrometre (hücre) boyutlarındaki robotlar, dışarıdan manyetik ya da akustik kuvvetler tarafından veya yapıştırılmış oldukları bakteri gibi hareketli mikroorganizmalar tarafından vücut içinde hareket ettirilmektedirler. Bu minyatür robotlar, hedef bölgeye ulaştıklarında ilaç salınımı, nöronların uyarılması ve kanamayı durdurma gibi tibbi fonksiyonlarını gerçekleştirmektedirler. Bütun bu operasyonlar sırasında, ultrason, MR, floroskopi gibi değişik tıbbi görüntüleme yöntemleri robotların takibi ile robotların hareket ettikleri bölgelerin ve fonksiyonlarınının görüntülenmesi için kullanılmaktadır.

Prof. Dr. Metin Sitti

Bilim Akademisi üyesi Metin Sitti, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nin elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde 1992 yılında tamamladıktan sonra yine aynı bölümden yüksek lisans derecesini 1994 yılında almıştır. Doktora araştırmalarını Japonya’da, Tokyo Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde 1999 yılında tamamlamıştır. ABD’de University of California at Berkeley’de doktora sonrası araştırmacı ve öğretim üyesi olarak 1999-2002 yılları arasında çalışmıştır. 2002-2014 yılları arasında, yine ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki Robotik Enstitüsü Makina Mühendisliği Bölümü’nde profesör olarak araştırmalarına devam etmiştir. Şu an, yan akademik görevler olarak, Koç Üniversitesi Tıp ve Mühendislik fakültelerinde ve Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zürich) Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde profesör olarak görev yapmaktadır.

Prof. Sitti bilimsel çalışmalarından dolayı birçok ödüle layık görülmüştür. 2020’de Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü’ne, 2019’da ERC Advanced Grant’ine, 2018’de Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’na, 2011’de SPIE Nanoengineering Pioneer Ödülü’ne, 2005’de National Science Foundation CAREER Ödülü’ne ve konferanslarda 15’den fazla en iyi makale ödülüne layık görülmüştür.

IEEE Fellow’u ve Bilim Akademisi üyesidir. Önde gelen hakemli dergilerde yayimlanmis 300’ün üzerindeki dergi makalesi şu ana kadar 28.500’ün üzerinde atıf almıştır. Basılı iki kitabı vardır. Alanındaki önemli konferanslarda, üniversitelerde ve firmalarda 220’nin üzerinde davetli konuşma vermiştir. Araştırma çalışmalarının sonuçları New York Times, Wall Street Journal, Le Monde, Economist ve Forbes gibi gazete ve dergilerde haber olmuştur. Ayrıca, Progress in Biomedical Engineering ve Journal of Micro-Bio Robotics dergilerinin baş editörlüğünü ve Science Advances ve Extreme Mechanics Letters dergilerinin yardımcı editörlüğünü yapmaktadır.