Kapitalizmin Derinleşen Krizleri ve Türkiye Erinç Yeldan Yayınevinden satın almak için tıklayınız. “‘Alternatifleriniz ne?’ sorunsalı karşısında Sol’un şöyle bir tehlikeli ikileminin sözkonusu olduğunu gözlüyorum: Verili koşullar altında, aciliyet gerektiren gerçekçi ve somut alternatif öneriler çoğu kez ‘sistem-içi’ olarak eleştirilmekte. Bunlara ‘kapitalist sistemin yıkılması ve sosyalizmin gerçekleştirilmesi’ hedefleriyle örtüşmüyor, suçlaması yapılmakta. Ancak, krizin bahane edilerek emeğin sosyal kazanımlarına yönelik saldırıların püskürtülmesi ve krizin bedelinin emekçilere ödettirilmesi çabalarına karşı önerilen birçok politikanın ‘sistem-içi’ unsurlar içermesi de kaçınılmaz. Kuşkusuz ki bir yanda da sınıf pusulasını yitirmek tehlikesi var. Hedeften sapma ve nihai çözümün kapitalist sitemin dışında, sosyalizmde olduğu ufkunu yitirmemek gerekli. Ancak, burada sözkonusu olan ‘bu sistemde hiçbir şey değiştirilemez, sosyalizm gelecek, sorunlar çözülecek’ yaklaşımı da sorunlara karşı çok soyut düzeyden bakmak ve emekçi insanlara herhangi bir umut aşılayamamak tehdidiyle yüzleşmek zorunda. Üstelik bu yaklaşımla kitleleri ikna etmek, onları soyut idealler uğruna harekete geçirmek çok zor gözüküyor. Diğer yandan da emekçilerin acil çözüm bekleyen sorunları var; onların sorunlarına göz kapayıp her şeyi uzun döneme havale etmek taktiği Sol’u kitleler nezdinde yalnızlaştırıyor, yabancılaştırıyor ve giderek marjinalleştiriyor.” Ülkemizin yüz akı iktisatçılarından Erinç Yeldan, bir kez daha, “dayatılanı” ve insana yakışırca “talep edilmesi gerekeni” hatırlatıyor… Yılı: 2022 Yayınevi: Telgrafhane Yayınları ISBN: 978-625-7926-42-3 Genişlik: 13,5 Yükseklik: 21 Sayfa Sayısı: 208 *Telgrafhane Yayınları WEB Sitesi'nden alınmıştır.
Covid-19 Salgınının Ekonomik Etkileri ve Politika Önerileri- Bilim Akademisi Ekonomi Webinarı
Bilim Akademisi Ekonomi Webinarları – 01 Covid-19 Salgınının Ekonomik Etkileri ve Politika Önerileri Konuşmacılar: Reyhan Küçükkaya, Şevket Pamuk, Erinç Yeldan, Kamil Yılmaz. Tarih: 10 NİSAN 2020 Cuma 21:00
Geçmişten Geleceğe Türkiye Ekonomisi
Geçmişten Geleceğe Türkiye Ekonomisi Erinç Yeldan Yayınevinden satın almak için tıklayınız. Türkiye ekonomisini, 2008-2009 küresel krizinin etkileri ve sonuçları çerçevesinde inceleyen yazılar, elinizdeki derlemenin odağını oluşturuyor. Bu bağlamda sanayileşme ve sanayisizleşme sorunlarına, özel bir önemle eğiliniyor. İmalat sanayi, ticaret ve finans sektörüyle ilgili gelişmeler, yine bu bağlamda ve makroekonomik analiz açısından ele alınıyor. Gelir dağılımı ve yoksulluğun -yolsuzlukla da ilişkisi içinde!- “gerçek” bir muhasebesini yapan incelemeler, bu tabloyu bütünlüyor. Yılı: 2017 Yayınevi: İletişim Yayınları ISBN: 9789750522659 Genişlik: 13 Yükseklik: 19,5 Sayfa Sayısı: 398 *İletişim Yayınları WEB Sitesi'nden alınmıştır.
Küresel Düzen: Birikim, Devlet ve Sınıflar
Küresel Düzen: Birikim, Devlet ve Sınıflar Erinç Yeldan Yayınevinden satın almak için tıklayınız. Küresel Düzen: Birikim, Devlet ve Sınıflar başlığı altında toplanan makaleler, Türkiye kapitalizminin globalleşme sürecine bağlı dinamiklerinin çözümlenmesine yoğunlaşıyor. Süreç, kredi piyasası, mali birikim - reel birikim ilişkisi, büyüme, gelir dağılımı, işgücü piyasası, sendikalar vb. birçok özgül alandaki boyutlarıyla ele alınıyor. Öte yandan söz konusu sürecin, gerek akademik-kuramsal gerek siyasal-hegemonik ideolojik düzeylerdeki değerlendirilmesi de kitapta geniş yer tutuyor. Kitabın yazarları: Oktar Türel, Lance Taylor, Hasan Ersel, Ahmet H. Köse, Ahmet Öncü, Ahmet Tonak, Tülin Öngen, Ayşe Buğra, Aydın Çeçen, İzzettin Önder, Fatma Doğruel, Suut Doğruel, Fikret Şenses, Çağlar Keyder, Zafer Yenal, Şevket Pamuk, Kemal Öke, Senem Kurt, Erinç Yeldan, Galip Yalman, Yılmaz Akyüz, Heiner Flassbeck, Richard Kozul-Wright, A. Ahmet Dikmen, Ergin Yıldızoğlu, Tülay Arın, Fuat Ercan. İKTİSAT ÜZERİNE YAZILAR İki cilt olarak hazırlanan bu kapsamlı derleme, Türkiye ekonomisi üzerine eleştirel çalışmalar yapan araştırmacıları biraraya getirdi. Derleme, globalleşme döneminde Türkiye ekonomisinin bir envanterini çıkarmakla kalmıyor, konuya ilişkin kuramsal katkılar sunuyor. İki ciltlik bu eser, Türkiye’de iktisat biliminin iki emektar usta “hocasına”, Prof. Dr. Korkut Boratav ve Prof. Dr. Oktar Türel’e Armağan olarak hazırlandı. Yayın Yılı: 2003 Yayınevi: İletişim Yayıncılık ISBN: 9789750501418 Genişlik: 13 Yükseklik: 19,5 Sayfa Sayısı: 670 *İletişim Yayıncılık WEB Sitesi'nden alınmıştır.
Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisi Bölüşüm, Birikim ve Büyüme
Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisi Bölüşüm, Birikim ve Büyüme Erinç Yeldan Satın almak için tıklayınız. Türkiye ekonomisi son otuz yıl boyunca sürekli bir kriz süreci içinde yaşamakta ve 1990´lardan itibaren `istikrarsızlık-kriz-büyüme-istikrarsızlık`sarmalında bir kısır döngü içinde itilmiş görülmektedir. Türk iktisat yazınınıda yapılan tartışmalar krizin ana nedenini genellikle sadece bir `kamu maliyesi` sorunu olarak görmekte ve krizi doğrudan doğruya kamu ekonomisinin `büyüklüğüne` ve `beceriksizliğine` bağlanmaktadır. ancak bu tür açıklamalar krizin tarihsel gelişimini Türk sosyo-ekonomik yaşamından tamamen soyutlayarak, sanki tek başına, kendiliğinden oluşan bir süreç olarak değerlendirmekte; krizin ardında yatan toplumsal bölüşüm ilişkilerini, bu ilişkilerin yarattğı sermaye birikimi ve sınıfsal çatışmaları göz ardı etmektedir. Böylece kriz olgusu tarihsel gerçekliğinden tamamen soyutlanmakta ve nihai göstergelerin düz yazı ile anlatımından öteye gidememektedir. Elinizdeki bu çalışma, Türkiye ekonomisinde gözlenen istikrarsızlık ve kriz olgusunu veri olarak almak yerine, `niçin?` ve `kim için?` sorularını sormayı amaçlıyor. Bu çalışma boyunca kriz süreci toplumsal sınıfların çıkar çatışmalarını gözeten bir bölüşüm perspektifine dayandırılmakta ve gerek kamu kesiminin finansman krizi, gerekse dışa açılım sürecindeki dengesizlikler, aslında ulusal ekonomide iktisadi artığın yaratılması ve yeniden dağıtılmasına yönelik dolaylı ya da doğrudan mekanizmaların doğal bir sonucu olarak algılanmaktadır. Türkiye gibi kapitalistleşme sürecine çarpık, denetimsiz ve eksik rekabetçi piyasa koşullarında eklemlenen çevre (peripheral) ekonomilerinde piyasa güçlerine dayalı istikrar arayışları ise giderek kırılgan bir yapı yaratmakta ve özü itibariyle yeni krizlerin yapısal koşullarını oluşturmaktadır. Yayın Yılı: 2004 Yayınevi: İletişim Yayıncılık ISBN: 9789754708745 Sayfa Sayısı: 202 *İletişim Yayıncılık WEB Sitesi'nden alınmıştır.