Bilim Akademisi Konferansları – 92 1900’lerin Gölgesinde 21. Yüzyıl Konuşmacı: REŞAT KASABA Tarih: 23 Şubat 2022 Çarşamba 21:00
Dünya İmparatorluk ve Toplum
Dünya İmparatorluk ve Toplum Reşat Kasaba Baskısı tükenmiştir. Toplumsal değişmenin nasıl yönlenip şekilleneceği, dönüm noktası dediğimiz yerlerde kesişen farklı gelişmelerin ve süreçlerin nasıl birleşip birbirlerini etkileyeceğine bağlı. Bu süreçlerin bazıları iktisadi, bazıları siyasi, bazıları da ideolojik ve kültürel olabiliyor ve tarih içinden gelen çok uzun dönemli güçlerle belirlendiği gibi, çok özgül koşullarda, sübjektif denebilecek unsurlardan da etkilenebiliyorlar. Tarihçi Reşat Kasaba, Osmanlı İmparatorluğu neden ve nasıl değişti, Türk ve diğer milliyetçiliklerin kaynağı neydi gibi büyük sorulara cevap ararken, böyle çok katmanlı bir yaklaşım kullanmamız gerektiğine inanıyor. Kasaba'nın da belirttiği gibi, son yıllarda Osmanlı toplumuna bakışımız değişiyor, incelediğimiz konular ve sorduğumuz sorular birçok evreden geçiyor. Osmanlı İmparatorluğu'nda tekdüze bir yapı var mıydı? 19. yüzyılın ortalarına kadarki dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nda, insanların ekonomik veya siyasi tercihlerini dini veya etnik kimliklerine bakarak tahmin edebilir miyiz? Göçmen işçiler Osmanlı ekonomisinde nasıl bir rol oynamıştı? 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda sivil toplum gelişti mi? Kendi amaçları için daha "milli" ve tekdüze toplumlar yaratmak isteyen çoğu dış kaynaklı baskılar karşısında sivil toplum diyebileceğimiz gruplaşmalar neden dağıldı? Osmanlı toplumunun çeşitli kesimlerindeki unsurlar, dışardan veya yukardan gelen baskıları etkileyip değiştirebilmiş miydi? Devlet dışı alanlar neydi, bunların hem birbirleriyle, hem devletle, hem de genel toplumsal değişmeyle ilişkileri nasıldı? İşte bu gibi birçok soruya cevap bulmaya çalışan bu yazıların özellikle Türkiye'deki tartışmalara ve gelişen ortak bilgi dağarcığımıza katkıda bulunacağına inanıyoruz. Reşat Kasaba Washington Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar bölümünde ders veriyor. Daha önce, Osmanlı İmparatorluğu ve Dünya Ekonomisi başlıklı bir kitabı ve Sibel Bozdoğan ile birlikte hazırladığı Modernleşme ve Ulusal Kimlik başlıklı derlemesi yayınlandı." Yılı: 2005 Yayınevi: Kitap Yayınevi ISBN: 9789758704828 Genişlik: 13,5 Yükseklik: 20 Sayfa Sayısı: 248 *Kitap Yayınevi WEB Sitesi'nden alınmıştır.
The Ottoman Empire and the World Economy : The Nineteenth Century
The Ottoman Empire and the World Economy : The Nineteenth Century Reşat Kasaba Yayınevinden satın almak için tıklayınız. The Ottoman Empire is approahced through analysis of its political economy based on world systems theory. Relations with Europe constituted one of the key factors that shaped the dissolution of the Ottoman Empire. Yet a comprehensive account of the nature, development, and consequences of these realtions has, until now, never been developed. This book moves beyond the narrow framework of Euro-Ottoman relations, and places Europe at the center of the expanding world economy as it examines the impact of this global system on the Ottoman Empire. Its main contention is that the dissolution of the Ottoman Empire was the culmination of a long term process whereby the Ottoman territories became integral parts of the European-centered world economy, and Ottoman state a subordinate member of the interstate system. In addition to the broad processes eminating from outside, the author focuses on the transformation of the political, economic, and social structures in the Ottoman Empire. The changes in processes of production, networks of trade, and relations among various social groups are described on the basis of archival material on western Anatolia. Considering world affairs and Ottoman developments simultaneously makes this work unique in its field. This approach captures the transformation of the Ottoman Empire during the nineteenth century in all its complexity. In addition to providing original information about western Anatolia, the books also offers a general model for combining the macro concerns of historical sociology with detailed research in social history. Yayın Yılı: 1988 Yayınevi: State University of New York Press ISBN: 9780887068058 Sayfa Sayısı: 191 *State University of New York Press WEB Sitesi'nden alınmıştır.
Türkiye’de Modernleşme ve Ulusal Kimlik
Türkiye'de Modernleşme ve Ulusal Kimlik Reşat Kasaba Yayınevinden almak için tıklayınız. İkinci Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda Türkiye, evrensel bir modernleşme modelinin en başarılı örneklerinden biri olarak gösterilmişti. Türkiye'nin, Osmanlı dönemi reformlarından başlayıp Kemalist ulus-devletle en yetkin ifadesine ulaşan modernleşme ve Batılılaşma tarihi, modernleşme kuramcılarının tüm yazdıklarını doğrular görünüyordu. Editörlüğünü Sibel Bozdoğan ile Reşat Kasaba'nın yaptığı bu kitap, Türkiye'de ve dünyada modernleşme projesinin krizi ve geleceği üzerinde çalışan çeşitli disiplinlerden yazarlları bir araya topluyor. Bu yazarların her biri, kendi uzmanlık alanlarından Türkiye'ye bakarken güncel kavramsal araçları ve teorik çerçeveleri de kullanarak, Kemalizm ve modernleşme, modernleşmenin doğrultusu, İslamcı siyaset ve kimlik arayıı, kadın ve cinsiyet, mimarlık kültürü, kent planlaması ve müziğe kadar çeşitli konuları inceliyor, tartışıyorlar. Yılı: 2010 Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları ISBN: 9789753332545 Genişlik: 14 Yükseklik: 20 Sayfa Sayısı: 350 *Tarih Vakfı Yurt Yayınları WEB Sitesi'nden alınmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu ve Dünya Ekonomisi
Osmanlı İmparatorluğu ve Dünya Ekonomisi On Dokuzuncu Yüzyıl Reşat Kasaba Satın almak için tıklayınız. Osmanlı tarihi üzerine yazılan eserlerin çoğunda etkisini gördüğümüz genel yaklaşım üç önemli çelişkiyi içeriyor. Birincisi, Osmanlı sisteminin bozulması ile bazı kurumların çağdaşlaşması aynı zamanda olmalarına karşın, birbirlerinden bağımsızmış gibi ayrı ayrı incelenir. İkincisi, Avrupa ülkelerinin bu gerileme / çağdaşlaşma sürecini etkilediklerine herkesin katılmasına karşın, çoğu zaman bu etkileşimin niteliği ve sonuçları pek açık olarak incelenmez. Üçüncüsü, başlangıcından beri Osmanlı tarih yazını, daha çok devleti inceleyen ve devletin ürettiği kaynak ve belgeleri kullanan bir disiplin olarak gelişti. Devletin bakış açısına ağırlık veren yorumlamalara yol açtı. Her üç çelişki, aslında Osmanlı İmparatorluğu'nun çözülmesiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını belirleyen tarih süreçlerinin çeşitli yönlerini içeriyor. Osmanlı tarihi ile ilgili çalışmaların çoğunda bu iki tarihi süreç birbirinden ayrı zaman ve mekanlara yerleştiriliyor ve ayrı ayrı inceleniyor. Bu kitabın başlıca amacı, bu süreçlerin birbirleriyle ilişkisini irdelemek ve her iki sürecin de, Osmanlı İmparatorluğu'nun kapitalist dünya ekonomisine katılmasının eşzamanlı yönleri olarak ortaya çıktığını göstermektir. Yılı: 2001 Yayınevi: Belge ISBN: 9789753446341 Genişlik: 13,5 Yükseklik: 19,5 Sayfa Sayısı: 140 *Kitapyurdu WEB Sitesi'nden alınmıştır.
Bir Konargöçer İmparatorluk
Bir Konargöçer İmparatorluk Idefix'den temin etmek için tıklayınız. Bir Konargöçer İmparatorluk Osmanlı İmparatorluğu tarihine yeni bir mercekle bakıyor ve Osmanlı sınırları içinde yaşayan göçer gruplara ve onların merkezi devletle değişen ilişkilerine odaklanıyor. Bu kitapta daha önceki çalışmalardan farklı olarak göçer grupların Osmanlı kurumlarını ve sonuçta modern Türkiye'nin cumhuriyetçi yapılarını biçimlendirmekte önemli bir rol oynadığı savunuluyor. Uzun imparatorluk tarihinin büyük bölümü boyunca Osmanlı devlet yetkililerinin bölgedeki çeşitli göçer grupları saflarına katmaya ve memnun etmeye çalışmalarına bağlı olarak yerel çıkarlar Osmanlı devletinin gelişimini etkiledi. İmparatorluğun erken döneminde, özellikle sınır bölgelerinde göçebelerin var olması devlet için önemli bir güç kaynağıydı. İmparatorluğun merkezi ile aşiret reisleri arasındaki işbirliği, merkezi devlete imparatorluğun uzak kesimlerine etkili bir erişim biçimi sağlarken, aşiret reislerinin de kendi otoritelerini pekiştirmelerine ve aşiretlerin, ayrı kültür ve kimliklerin taşıyıcıları olarak varlıklarını sürdürmelerine olanak verdi. 18. ve 19. yüzyıllarda yerel toplulukların mahalli, bölgesel ve hatta küresel fırsatları değerlendirerek ekonomik ve siyasal güçlerini merkezi devletten bağımsız olarak genişletecek yeni olanakları keşfetmesiyle bu ilişki değişti. Osmanlı merkezi devleti ile göçebe topluluklar arasındaki esnek ilişki bu değişen koşularda bir zaafa dönüştü ve Osmanlı devleti aşiretleri yerleştirmeye ve göçü denetim altına almaya yönelik ilk adımlarını attı. Sonunda, 20. yüzyıl başlarında hareketlilik tümüyle farklı bir biçime büründü ve etnik temelli milliyet anlayışları zorunlu göçlere yol açtı. Reşat Kasaba'nın Osmanlı tarihine getirdiği yeni yorum, yalnızca bu bölgeyi konu alan öğrencileri ve araştırmacıları değil, daha genel anlamda imparatorluklarla, göçle ve devlet-toplum ilişkileriyle ilgilenen okurları da ilgilendiriyor. Reşat Kasaba Washington Üniversitesi'nde Henry M. Jackson Uluslararası İncelemeler Okulu'nda profesör. The Ottoman Empire and the World Economy (Osmanlı İmparatorluğu ve Dünya Ekonomisi) ve Rethinking Modernity and National Identity in Turkey (Türkiye'de Modernleşme ve Ulusal Kimlik) gibi kitapları vardır. Kasaba'nın Dünya, İmparatorluk ve Toplum başlığı altında topladığı bazı makaleleriyle, ...