Bilim Akademisi’nin Yapı Kredi Kültür Sanat ev sahipliğinde düzenlenen 2019 Popüler Bilim Konferansları bahar döneminin bu ayki konusu “iki boyutlu malzemeler”. Kalınlıkları yalnızca bir atom boyutunda olduğu için “iki boyutlu (2D)” olarak adlandırılan bu malzemelerden bilinen en ince ve en güçlüsü olan grafen, nanoteknoloji sayesinde günlük hayattaki yerini almaya başladı. Dayanıklılık, elektrik ve ısı iletkenliği özellikleriyle bilim dünyasında çığır açan grafen, 2010’da kâşiflerine Nobel Ödülü kazandırdı. Farklı elektriksel özellikler gösteren bu malzemeler, günümüzde elektronik cihazların yanı sıra, daha kısa sürede yüksek enerji depolayabilen süper kapasitörler ve piller üretilmesinde önemli bir atılım olarak görülüyor. Prof. Dr. Oğuz Gülseren, atom boyutundaki bu malzemeler hakkında bilgiler vererek, “Kuantum mekaniğine dayalı analizler sonucunda 2D malzemeler hakkında ne öğreniyoruz? Bu malzemeleri nasıl ve nerede kullanabiliriz?” sorularının yanıtlarını arayacak.

Oğuz Gülseren, 1982’de Ankara Fen Lisesinden, 1986’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümünde 1988 yılında yüksek lisans çalışmalarını tamamlayıp, 1992 yılında aynı Üniversitede “Yoğun Madde Fiziğinde Küçük Boyutlu Yarı İletken Sistemlerin Elektronik Yapısı” konulu tez çalışması ile doktora derecesini aldı. 1992-1995 tarihleri arasında İtalya’da Uluslararası İleri Araştırmalar Merkezinde (SİSSA) doktora sonrası çalışmalarda bulundu. Daha sonra, sırasıyla İngiltere’de University of Bath (1995-1998), A.B.D.’de Carnegie Institution of Washington (1998-1999), National Institute of Standarts and Technology (NIST) ve University of Pennsylvania’da (1999-2002) araştırmacı olarak çalıştı. Eylül 2002 tarihinden itibaren Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Dr. Gülseren’in bilimsel çalışmaları nanobilim ve yoğun madde fiziği alanında nanoteller, karbon nanotüpler ve boya duyarlı güneş pilleri ve ışık-madde etkileşmesinin temel prensip hesaplar ile modellenmesi üzerine odaklanmıştır. Son yıllarda iki güncel alanda yoğunlaşarak grafen benzeri yeni 2 boyutlu malzemelerin geliştirilmesi ve özelliklerinin incelenmesi ile nanoparçacıkları kullanarak dengeden uzak sistemlerde kendiğinden bir araya gelme ve kendiliğinden düzenlenme (self-assembly ve self-organization) olaylarının anlaşılmasına çalışmaktadır. 100 den fazla makalesi olan Prof. Gülseren’in h-endeksi 27 olmuştur.

Bilimsel çalışmalarında nanobilim alanında yaptığı önemli katkılarla tanınan Prof. Dr. Oğuz Gülseren, 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Bilim Ödülünü, 2003 TÜBİTAK-TWAS (Third World Academy of Science) Teşvik Ödülünü kazandı. 2006-2012 yıllarında Türkiye Bilimler Akademisi Asosiye Üyeliğine; 2012 yılında Bilim Akademisi Derneği Asli Üyeliğine seçildi. 2016’da Türkiye’de bilimsel anlamda en önemli paye olan TÜBİTAK Bilim ödülünü kazandı.