Bir Ömür Felsefe: İoanna Kuçuradi
“Bilim Akademisi Portreler” söyleşi dizisinin ikinci konuğu, Bilim Akademisi onur üyesi, felsefe profesörü İoanna Kuçuradi.
“Bilim Akademisi Portreler” söyleşi dizisinin ikinci konuğu, Bilim Akademisi onur üyesi, felsefe profesörü İoanna Kuçuradi.
Sicim teorisi bugün yerçekimi kuvvetini parçacıkların kuantum dünyasına uyarlayabilen elimizdeki tek teori örneği. Son 10 yıl içinde sicim teorisindeki gelişmelerden esinlenerek içinde yaşadığımız uzay ve zamanın yapısını kuantum mekaniğinin temel özelliklerinden biri olan kuantum dolaşıklıkla anlamaya ve açıklamaya calışan yeni bir yaklaşım gelişti. Bu konuşmada Prof Gürsoy, bu yeni yaklaşımdan ve bunu anlaşılır kılmak için gerekli olan holografik dualite kavramından bahsediyor.
Bu yıl ilk kez düzenlenen Akademi Bilim Günü 2015 BAGEP ödül sahibi ve Bilim Akademisi üyesi / Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Haluk Külah’ın sumunu ile devam etti. Biyomedikal Uygulamalar için Mikrosistemler Haluk Külah (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) 9 Nisan 2022 – Kadir Has Üniversitesi
Bu yıl ilk kez düzenlenen Akademi Bilim Günü 2017 BAGEP ödül sahibi ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Gaye Soley’in sumunu ile devam etti. “Algıdan sosyal ilişkilere, kültürlenmenin gelişimsel etkileri.” Gaye Soley (Boğaziçi Üniversitesi) 9 Nisan 2022 – Kadir Has Üniversitesi
Bu yıl ilk kez düzenlenen Akademi Bilim Günü Bilim Akademisi üyesi ve Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder’in Türkiye’de yaşanan Akademik Özgürlük ihlallerini ve son durumu anlatan sunum ile devam etti. 9 Nisan 2022 – Kadir Has Üniversitesi
Bu yıl ilk kez düzenlenen Akademi Bilim Günü 2015 BAGEP ödül sahibi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Özlem Yalçın’ın sumunu ile başladı. “Hasta başı tanıda yenilikle Mikroakışkan sistemlerde kanın fiziksel özelliklerinin izlenmesi.” Özlem Yalçın (Koç Üniversitesi) 9 Nisan 2022 – Kadir Has Üniversitesi
Birleşmiş Milletlerin 1977’de aldığı kararıyla resmi olarak kutlanan 8 Mart Uluslararası Kadınlar Gününün son zamanlarda Türkiye’de engellenmeye çalışılan bir etkinlik haline gelmesi sizi şaşırtıyor mu? Feminizmin öznesi sayılan kadın’dan toplumsal cinsiyet kavramına nasıl geçildiğini biliyor musunuz? Slogan ve taleplerin zaman içinde niye değiştiğini hiç merak ettiniz mi? Nihayet, bir kitle hareketi olan cinsiyet eşitliği savunuculuğunun toplum bilimi ne şekilde etkilediğini ve bu bilimleri nasıl dönüştürdüğünü hiç düşündünüz mü?
Yüzyıl öncesine bakarak içinde bulunduğumuz koşulları daha iyi anlayabilir miyiz? Ve en önemlisi de dünyanın 1914-1945 arasında yaşadığı yıkıma benzer bir felakete yönlenmesini önleyebilir miyiz?
Kişiye özgü kök hücrelerin hastalıkların tedavisinde kullanımını kolaylaştırmayı hedefliyoruz
Bilim Akademisi’nin kuruluşunun 10. yıldönümü! “Sivil bir inat hikâyesi” belgeseli bu kuruluşun hikâyesi… Neler hedefliyoruz?