Bilim Akademisi’nin 2016’dan beri her yıl düzenlediği Yılın Konferansı’nın konuğu 18 Aralık 2020’de Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu olacak.
“Covid-19 Sonrası Dünya Ekonomisi”
Prof. Dr. Daron Acemoğlu
18 Aralık 2020, Cuma saat 20:00
Konferans çevrimiçi düzenlenecek ve Zoom / Youtube’dan canlı yayınlanacak.
Konferans davetiyesi için lütfen tıklayın.
Yılın Konferansı Zoom ile eş zamanlı olarak Bilim Akademisi Youtube hesabından izleyenebilecek.
Covid Sonrası Dünya Ekonomisi
Covid-19 salgını, dünya ekonomisinin başlıca fay hatlarını ortaya çıkardı. Salgınla birlikte dünyanın teknolojik rotası daha fazla otomasyona doğru kaydı ve belli ki yapay zekâ bu yönde önemli bir gündem maddesi oluşturacak. Öte yandan geçmişten bugüne otomasyon, vaat edilen verimlilik artışlarını sağlamadı. Aksine, eşitsizliği şiddetlendirdi ve ücret artışlarını durdurdu. Önümüzdeki on yıllarda büyük olasılıkla zengin ve fakir ülkeler arasındaki uçurum daha da büyüyecek.
Yapay zekâ teknolojileri hem şirketleri hem de otoriter hükümetleri sivil topluma karşı fazlasıyla güçlendirdi. Covid-19, otomasyon teknolojilerine olan talebi daha da artırdı. Daha geniş çapta paylaşılabilecek refah üretmek için, teknolojik değişimi ve yapay zekâyı yeniden yönlendirmemiz gerekiyor. Bu durum, devletin özellikle teknolojinin düzenlenmesinde yeni sorumluluklar üstlenmesini zorunlu kılıyor. Daron Acemoğlu, devletin bugün bu rolü üstlenmesinin neden zor olduğunu, denemeye istekli olan devletleri ileride ne gibi tehlikelerin beklediğini ve böyle bir durumda devleti desteklemek veya devlete karşı koyabilmek için sivil toplum ve demokrasinin nasıl daha cesur ve daha aktif olması gerektiğini anlatacak.
Prof. Dr. Daron Acemoğlu
Bilim Akademisi üyesi Daron Acemoğlu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Ekonomi Bölümü’nde profesör ve Kanada Gelişmiş Araştırmalar Enstitüsü’nde yürütülen Enstitüler, Kurumlar ve Büyüme programı üyesidir. Daron Acemoğlu, York Üniversitesi’nin ekonomi bölümünde aldığı lisans eğitimini 1989 yılında bitirdikten sonra, 1990 yılında Londra Ekonomi Üniversitesi’nin matematiksel ekonomi ve ekonometri bölümünde yüksek lisans programından mezun olmuş ve 1992 yılında London School of Economics’de doktorasını tamamlamıştır. Araştırmaları, siyasal ekonomi, ekonomik gelişme ve büyüme, insan sermayesi kuramı, büyüme teorisi, inovasyon, araştırma teorisi, ağ ekonomisi ve öğrenme de dâhil olmak üzere, ekonomi bünyesindeki çok çeşitli çalışma konularını kapsamaktadır.
Daron Acemoğlu’nun sahibi olduğu çok sayıdaki ödül ve burslar arasında; 2004 yılında Chicago Üniversitesi’nin açılış töreninde aldığı T. W. Shultz Ödülü, çalışma ekonomisine üstün katkılarından ötürü 2004 yılında aldığı Sherwin Rosen Award Ödülü, 2007 yılında Budapeşte’deki Rajk Üniversitesi’nden aldığı John von Neumann Ödülü ve 2017 yılında aldığı Carnegie Bursu sayılabilir. Daron Acemoğlu ayrıca, 2005 yılında, Amerikan Ekonomi Derneği’nin her iki yılda bir ABD’deki en iyi 40 yaş altı ekonomistine verdiği John Bates Clark Madalyası’na layık görülmüş; ekonomi alanında uzun soluklu önem taşıyan çalışmalara her iki yılda bir verilen Erwin Plein Nemmers ödülünü almış ve 2016 yılında da ekonomi dalında BBVA Frontiers of Knowledge (Bilginin Öncüleri) ödülünün sahibi olmuştur. Utrecht Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Atina Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Bath Üniversitesi ve Paris’teki l’École Normale Supérieure’de fahri doktora sahibidir.
BİLİM AKADEMİSİ
Bilim Akademisi bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak tanıtmak, örneklemek ve gözetmek için 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu. Bilim Akademisi bütün dünya akademileri gibi, hükümetlerin politikalarından bağımsız olarak bilimsel liyakat, dürüstlük ve özgürlük ilkelerini gözeten bir kurumdur. Ülkemizin başarılı bilim insanlarını bir araya getirerek bilimde mükemmeliyetin, bilimsel yöntem, gelenek ve usullerin, bilimsel özgürlük ve dürüstlüğün tanıtılmasına ve korunması için çalışmaktayız.
Konferans videosu için lütfen tıklayın.
Konferans podcastı için lütfen tıklayın.