Bilim Akademisi, Uluslararası Akademiler ve Bilimsel Topluluklar İnsan Hakları Ağı (IHRN) Yürütme Komitesi’nin, devam eden kriz sürecinde İsrail ve Gazze halkı için duyduğu derin endişeyi ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına ve tesislerine yönelik tüm saldırıları kınadığı bildirisini destekliyor.
IHRN bildirisini buradan Türkçe çevirisini ise altta bulabilirsiniz.
Bizler, Uluslararası Akademiler ve Bilimsel Topluluklar İnsan Hakları Ağı (IHRN) Yürütme Kurulu üyeleri olarak, devam etmekte olan kriz sırasında İsrail ve Gazze halkı için duyduğumuz derin endişeyi ifade ediyoruz. IHRN, dünya çapında akademisyenlerin ve sağlık çalışanlarının temel haklarını savunan ulusal onursal bilimsel topluluklardan oluşan bir ittifaktır. IHRN ve kendi mesleki faaliyetlerimiz aracılığıyla, hem İsrail hem de Gazze’deki meslektaşlarımızla güçlü ve uzun süreli bağlantılarımız var. Ağımız 2005 yılında, İsrailli ve Filistinli akademisyenler arasında diyalog ve etkileşimi teşvik etmek için çalışan ve iki toplumun üyeleri tarafından başlatılan ortak bilimsel projeleri destekleyen İsrail-Filistin Bilim Örgütü’nün kuruluşunda yer aldı. Çok sayıda bilim insanı, akademisyen ve sağlık çalışanı da dahil olmak üzere, bu çatışmanın halihazırda yol açtığı muazzam kayıplar karşısında yıkılmış durumdayız.
Hamas’ın İsrail’e yönelik korkunç saldırısı sırasında hayatını kaybedenler için yas tutuyor ve rehin alınanlar için büyük endişe duyuyoruz. Ayrıca, nüfusun neredeyse yarısını çocukların oluşturduğu kuşatma altındaki Gazze’de İsrail askeri saldırıları sırasında hayatını kaybeden siviller için de yas tutuyoruz.
IHRN’nin çalışmalarının bir parçası olarak, uluslararası hukukun öngördüğü şekilde, dünyanın dört bir yanındaki çatışma ortamlarında sağlık çalışanlarına, sağlık tesislerine ve sağlık hizmetlerine erişime saygı gösterilmesini ve bunların korunmasını uzun süredir savunuyoruz. Dün Gazze’nin kuzeyindeki Al Ahli Arab Hastanesi’nde meydana gelen ölümcül olay da dahil olmak üzere, sağlık hizmeti sağlayıcılarına ve tesislerine yönelik tüm saldırıları şiddetle kınıyoruz. Meslektaşlarımız ihtiyaç sahiplerine güvenli bir ortamda sağlık hizmeti sunabilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü 17 Ekim itibariyle Gazze’deki sağlık faaliyetlerine yönelik 51 saldırıyı belgelemiş olup bu saldırılarda onlarca sağlık çalışanı hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır. Gazze’deki hastanelerin mevcut vahim durumu, elektrik, yakıt, su, ilaç ve insani yardım malzemelerine getirilen kısıtlamalarla birlikte binlerce kişinin temel sağlık hizmetlerine erişememesine neden olmuştur. Dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda insan hakları ve insani yardım kuruluşuna katılarak Gazze’de tıbbi ve diğer hayat kurtarıcı malzemelere acilen erişim sağlanması ve Gazze’den ayrılmak isteyenlerin güvenli bir şekilde geçişlerinin sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Daha geniş anlamda, çatışmanın taraflarını uluslararası insancıl hukuka (uluslararası silahlı çatışma hukuku), özellikle de bu trajik durumun ortasında kalan ve en büyük acılara katlanan sivilleri korumaya yönelik yasal yükümlülüklerine titizlikle uymaya çağırıyoruz.
Yürütme Komitesi
Uluslararası Akademiler ve Bilimsel Topluluklar İnsan Hakları Ağı