“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı Müfredat Revizyon Taslağı 28 Nisan 2024’te kamuoyunun görüş bildirmesi için açıklanmıştır.

Açıklanan Taslağın takdim bölümünün bile 109 sayfa tuttuğu, toplamda 27 alanda bütün ilk ve orta eğitim programının yenilenmek istendiği düşünüldüğünde görüş bildirmek için verilen bir haftalık sürenin çok yetersiz olduğu açıktır. Eğitim bir ülkenin kalkınmasındaki temel faktördür. Bireylerin entelektüel donanımından, ekonomik üretkenliklerine ve ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişmişlik düzeyine kadar çok çeşitli göstergelerin temel eğitim kalitesine paralel ilerlediği iyi bilinmektedir. Bu açıdan katılımcı bir tartışma ortamı yaratılmaksızın kökten bir değişimin oldubittiye getirilmesinde büyük sakınca vardır. Eğitimin siyasi bir hedef olarak algılanmaktan çıkması, ulusal eğitimi baştan aşağı değiştirecek yeni müfredatın da Türkiye Anayasası’nda öngörüldüğü üzere laik ve demokratik ilkelere uygun olarak, bu konuda uzman olan bilim insanlarının öncülüğünde hazırlanması gerekir.

Bilim Akademisi bu alanda üzerine düşen her görevi yerine getirmeye hazırdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın geri bildirimler için makul bir süre tanıması (en az 3 ay), bu geri bildirimlerin şeffaf şekilde nasıl değerlendirileceği konusuna açıklık getirmesi ve bilim insanlarından oluşan, siyasetten uzak, objektif bir kurulu son değerlendirmeyi yapmak üzere görevlendirmesi elzemdir.

Saygılarımızla kamuoyunun bilgisine sunarız.

Bilim Akademisi Yönetim Kurulu