1999’dan sonra çıkarılan yasalara, yönetmeliklere, düzenlemelere ve yazılan sayısız rapora rağmen 6 Şubat’ta neden kadar büyük bir yıkım yaşandı? Neden aradan geçen çeyrek asra yakın süreyi daha iyi değerlendiremedik? Son 10 yılda inşaat sektörüne yapılan milyarlarca dolarlık yatırım sonucunda nasıl da 35 binin üzerinde bina yıkıldı ve çok daha fazlası kullanılamaz hale geldi? Bu süreçten nasıl bir ders çıkarabiliriz ve daha iyisini nasıl yapabiliriz?
Bilim Akademisi’nin 6 Şubat 2023’ten sonra gerçekleştirdiği etkinliklerdeki tartışmaları ve deneyimi temel alan “Bilim Akademisi Deprem Tartışmaları: Çok daha iyisini yapabiliriz!”, içinde bulunduğumuz durumu akılcı bir şekilde değerlendirmeyi, nasıl çok daha iyisini yapabileceğimiz konusunda bilimin yol göstericiliğinden faydalanmayı amaçlıyor. Kitap, afet yönetimini etkileyen tehdit ve fırsatları ele alırken, üzerinde durulması gereken kritik kavramları öne çıkarıyor. Depremi odağına almasına rağmen, gelecekte karşılaşabileceğimiz tüm afet türlerine karşı toplumsal dayanıklılığımızı artıracak değerli ipuçları sunuyor.
İnsanları böyle hayati bir konuda harekete geçirmeyi amaçlayan deprem kitaplarını hazırlarken herkesin anlayabileceği, okumak isteyeceği kaynaklar oluşturmaya çalıştık ve bunun için bilgi tasarımının gücünden de faydalandık. Deniz Cem Önduygu’nun tasarladığı kitaplarda yazılardaki bazı mesajları öne çıkaran alıntılar ve özgün bilgi grafiklerinin yanında farklı kaynaklardan verilerin görselleştirildiği haritalar bulacaksınız.
Bilim Akademisi’nin depremle ilişkili etkinlikleri BankABC desteğiyle gerçekleştirilmiştir.
Yayına hazırlayan: Defne Üçer Şaylan
Proje koordinasyon ve araştırma: Elif Canseza Kaplan
Bilgi tasarımı ve kitap tasarımı: Deniz Cem Önduygu
ISBN: 978-605-73305-2-9
Sayfa sayısı: 105
Boyut: 18 × 22 cm