Bilim Akademisi Yayınlarının iki yeni kitabını sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
6 Şubat 2023’te yaşanan büyük yıkımın ardından Bilim Akademisi olarak “Biz ne yapabiliriz?” sorusuyla yola çıktık. Takip eden süreçte ülkemizin bilgi ve insan kaynağı açısından zengin olduğunu, ancak sistemsel sorunların bu kaynakların etkili şekilde kullanılmasına engel oluşturduğunu bir kez daha gördük.
Düzenlediğimiz dört panelde, disiplinler arası bir bakış açısıyla uygulamadaki sorunları gidermek için kritik önemi olan kavramlar tartışıldı, yereldeki iş birliklerinin önemi vurgulandı. Ekim 2023’teki çalıştayda ise “Depremlere dayanıklılığımızı ve baş edebilirliğimizi artıracak bilimsel çözümler nasıl hayata geçirilir?” sorusuna yanıt aradık. Akademi, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, yerel ve merkezi yönetim temsilcilerinin ortak aklıyla oluşturduğumuz proje çağrı metinlerinin ilgili fon sağlayıcılara rehber olmasını amaçladık. Bank ABC’nin desteğiyle yürüttüğümüz ve koordinasyonunu Elif Canseza Kaplan’ın üstlendiği tüm bu etkinliklerdeki kazanımlarımızı “Bilim Akademisi Deprem Tartışmaları: Çok Daha İyisini Yapabiliriz!” başlıklı kitabımızda derledik.
Deprem Koordinasyon Kurulumuzun üyelerinden Prof. Naci Görür’ün editörlüğüyle hazırlanan diğer kitabımız, “Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” başlığını taşıyor. Bu kitap, kentindeki deprem risklerini azaltmak isteyen yerel yöneticilere yönelik bilimsel ve somut öneriler içeren bir rehber niteliğinde. Bir kentin depreme dirençli olabilmesi için yönetiminden halkına, altyapısından yapı stokuna, ekosisteminden ekonomisine ve iş dünyasına kadar tüm bileşenlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle yayımlanan bu kitapta Prof. Görür’ün yanı sıra 15 uzman ve akademisyen, kentlerin farklı bileşenlerini güçlendirmek için önerilerini paylaştı.
İnsanları böyle hayati bir konuda harekete geçirmeyi amaçlayan bu kitaplar hazırlanırken herkesin anlayabileceği, okumak isteyeceği kaynaklar oluşturmaya çalıştık. Defne Üçer Şaylan’ın yayına hazırladığı kitaplarda vermek istediğimiz mesajları netleştirmek için bilgi tasarımının gücünden de yararlandık. Kitapların tasarımını Deniz Cem Önduygu üstlendi. Dikkat çekici alıntılar ve özgün bilgi grafiklerinin yanı sıra farklı kaynaklardan alınan verilerin görselleştirildiği haritalar yer alıyor. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu ancak dünyada yalnız olmadığımız ve benzer durumda olup depremlere dirençli olmayı başarmış ülkeler olduğu gösteriliyor ve “Bunu biz de yapabiliriz.” mesajı öne çıkıyor. Kitapların herkes tarafından okunmasını ve bireylere kendi hazırlıklarını yapmak ve yetkilileri teşvik etmek için motivasyon sağlamasını diliyoruz.
Kitapları dukkan.bilimakademisi.org adresinden temin edebilirsiniz.
Toplu alımlar (100+) için lütfen ofis@bilimakademisi.org adresine eposta gönderiniz.