Bilim Akademisi Konferansları, 2021 Bahar serisinin ilkinde konuşmacımız, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Erol Gelenbe.

Konferansa katılım için zoom kayıt sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Konferans Zoom ile aynı anda Bilim Akademisi Youtube hesabından da canlı yayınlanacak.

BİLİNÇLİ AĞLAR

İnternetin genişlemesı mobil ağlar ve Nesnelerin İnterneti aracılığıyla devam ediyor. Dünya çapındaki bu iletişim sisteminin boyutu ve karmaşıklığı artık  insan operatörlerin karar verme  yetisini aşmış durumda; farklı ağ ekipmanı üreticileri ve ticari operatörler ise performanslarını kendi kendine düzenleyen ve saldırılardan kendini koruyan Otonom Ağların tasarımına odaklanmış durumda. Prof. Dr. Erol Gelenbe bu seminerde Bilişsel Paket Ağına dayalı bu yaklaşım için bilimsel ve teknolojik öncülleri tartışacak ve devam eden zorlukları deneysel örneklerle gösterecek.

 

Prof. Dr. Erol Gelenbe

ODTÜ mezunu olan Prof. Dr. Erol Gelenbe Rastgele Sinir Ağının ve ismini verdiği G-Ağlarının, Bilişsel Paket Ağları yönlendirme algoritmasının, Enerji Paket Ağı paradigmasının ve ağ performansı için difüzyon yaklaşımlarının mucididir. Bilim Akademisi üyesi Prof. Gelenbe ayrıca Belçika Kraliyet Bilim Akademisi, Macaristan, Polonya Bilim Akademileri, Fransa Ulusal Mühendislik Akademisi ve Academia Europaea’nın da üyesidir. 2017 yılında İslam Dünyası’nın Nobel’i olarak görülen Mustafa Ödülüne bilgisayar ağları ve sistemleri ile onların matematiksel analizleri konusundaki çalışmalarından dolayı layık görüldü. http://mustafaprize.org/page/?id=20.

Prof. Gelenbe Fransa’nın “Commandeur de l’Ordre National du Mérite” (2019) ve “Chevalier de la Légion d’Honneur” (2014) nişanları ile ödüllendirilmişti. Liege, Roma II ve Bogazici Universiteleri kendisini Fahri Doktor ünvanına laik görmüştür. 2005 yılında Italya Erol Gelenbe’yi  “Commendatore al Merito della Repubblica” ve 2007’de “Grande Ufficiale della Stella d’Italia”  nişanları ile ödüllendirdi. Kendisi, ABD Matematik Cemiyeti (American Mathematical Society) sıralamasına göre, dünyada matematiksel bilimler konusunda en cok doktora öğrencisi yetiştirmiş olan 10 bilim adamı arasına girmektedir https://www.genealogy.math.ndsu.nodak.edu/extrema.php