Bilim Akademisi Konferansları, 2021 Bahar serisinin dördüncüsünde konuşmacımız, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. İsmail Çakmak.

Konferansı zoom üzerinde izlemek için kayıt gerekmektedir. Kayıt için  lütfen tıklayın.

Konferans Zoom ile aynı anda Bilim Akademisi Youtube hesabından da canlı yayınlanacak.

GİZLİ AÇLIK

Bugün dünyamızda, yeterli gıdaya erişimi olduğu ve  her gün karnı tok  yaşadığı halde, hala   açlık çeken, aç yatan en az iki  milyar insan bulunmaktadır. Çinko, selenyum, demir ve  iyot gibi mikrobesin elementlerinin noksanlığı olarak bilinen bu sorun, “Gizli Açlık” sorunu olarak tanımlanmaktadır.

Gizli Açlık, başta bağışıklık sistemi üzerinde olmak üzere insanlarda çok yönlü sağlık sorunlarına yol açmakta ve beraberinde  ciddi ekonomik sorunlar getirmektedir. Tahıl kökenli beslenmenin  öne çıktığı ülkemizde sorunun boyutunun  çok önemli olduğu düşünülmektedir. Bu pandemi günlerinde üzerinde çok daha fazla konuşulan Gizli Açlık probleminin   azaltılmasında tarımın  çok  etkili    bir rolü vardır.

Bilim Akademisi Konferanslarının bu ayki toplantısında  tarımın Gizli Açlık sorununu azaltmasındaki rolünü Prof. Dr. İsmail Çakmak anlatacak ve tartışmaya açacak.

 

Prof. Dr. İsmail Çakmak

İsmail Çakmak, lisan ve yüksek lisans eğitimini Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde  ve doktora çalışmasını Stuttgart-Hohenheim Üniversitesi’nde  tamamladı. Çukurova Üniversitesi öğretim üyesiyken, 2000 yılında Sabancı Üniversitesi’ne geçti.

Bilim Akademisi üyesi olan İsmail Çakmak’ın başlıca uzmanlık alanı bitkilerin mineral beslenmesi olup, araştırmaları özellikle mikro besin elementleri konusuna yoğunlaşmıştır.  2008 yılından beri, tahılların mikro besin elementlerinin  miktarını arttırmaya yönelik araştırmalara odaklanan ve toplam 15 ülkede yürütülen uluslararası  “HarvestPlus- HarvestZinc”  projesini  koordine etmektedir.

1999 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü,  2005 yılında bugünkü adıyla Norman Borlaug Ödülü olan  IFA-Uluslararası Bitki Besleme Ödülü, 2007 yılında Avusturalya-Crawford Fund  “Derek Tribe” madalyası,  2014 yılında Almanya-Alexander von Humboldt Vakfı “Georg Forster Araştırma Ödülü”, 2016 yılında Uluslararası Bitki Besleme Enstitüsü-Bilim Ödülü ve Dünya Bilimler Akademisi Tarım Bilimleri 2016 yılı Bilim Ödülünü aldı.  2017 ve 2019 yıllarında, Clarivate Analytics tarafından hazırlanan, makaleleri en çok atıf alan araştırıcılar “Highly Cited Researchers” listesinde  yer aldı.

2012 yılında Avrupa Akademisi ve Türkiye’de Bilim Akademisi’ne  üye olarak  seçilen İsmail Çakmak,  Google Scholar  ve Scopus verilerine göre  sırasıyla  35 000 ve 18 900 üzerinde atıf almıştır.  Bugüne değin  55 ülkede  konuşma yaptı ve  kendi araştırmaları için 20 milyon  ABD doları üzerinde araştırma fonu sağladı.