Bilim Akademisi 2018 Popüler Bilim Konferansları Güz Dönemi 27 Kasım Salı 18:30’da.
Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ev sahipliğinde BAkonferanslarının üçüncüsü Prof. Dr. Ali Koşar ile KÜÇÜK KABARCIKLARIN BÜYÜK ETKİLERİ
“Küçük kabarcıklar”, boyu 1 milimetreden küçük olan, içi gaz dolu kabarcıklardır. Onlara vücudumuzun içinden bilgisayar çiplerine kadar yaşamımızın neredeyse her alanında rastlarız. Yararlı oldukları kadar zararlı etkilere de sahiptirler. Prof. Dr. Ali Koşar’ın vereceği bu seminerde önce “Küçük kabarcıklar nedir? Nasıl ve nerede oluşur? Nasıl büyürler ve patlarlar?” sorularına cevap verilecek. Kabarcıkların zararlı etkilerine değinilerek, biyolojik sistemlerde ve mühendislik uygulamalarında neden oldukları hasarlardan örnekler sunulacak. Daha sonra kabarcıkların enerji, endüstri ve tıp alanlarındaki yararlı rolü anlatılacak. Nanoteknolojideki gelişmelerin bu konuda getirdiği yeni perspektifler tartışılacak. Son olarak, kabarcıkların doğada ve bilgisayar oyunlarındaki eğlenceli örneklerine değinilecek.
Ali Koşar
Prof. Dr. Ali Koşar İstanbul’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde almıştır. Boğaziçi Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini aldıktan sonra Rensselear Polytechnic Institute Makine Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora derecelerini 2003 ve 2006 yıllarında almıştır. Yeni nesil mikro akışkan sistemler ve mikro ısı alıcıları konusunda dünya çapında öncü araştırmacılardan biridir. Araştırma alanları, mikro/nano ölçek ısı transferi, kaynama ısı transferi, mikro akışkan sistemler ve kavitasyonu içeren bir yelpazeyi kapsamaktadır. Disiplinlerarası çalışmalarıyla dünyada ve ülkemizde mikroakışkan sistem tasarım ve geliştirilmesine katkıları olmuştur. Araştırma sonuçları ve deneyimlerini verdiği birçok seminer ve derslerde bilim insanları ve öğrencilerle ve Lise Yaz Okulları’nda lise öğrencileriyle paylaşmıştır. Alanındaki en prestijli dergilerde basılmış 100’ü aşkın makalesi olup; bu makalelere 2000’in üzerinde atıf yapılmıştır. Başarılı çalışmalarından dolayı “TÜBİTAK Teşvik Ödülü” gibi birçok ulusal ödülün yanı sıra “ASME (American Society of Mechanical Engineers) ICNMM Üstün Erken Kariyer Ödülü” gibi birçok uluslar arası ödül almıştır. Ayrıca birçok prestijli dergilerde ve araştırma fonlama kuruluşlarının organize ettiği proje değerlendirme panellerinde aktif hakemliğinin yanı sıra Applied Thermal Engineering dergisinde Yardımcı Editörlük yapmaktadır. Prof. Dr. Ali Koşar halen Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mekatronik Programı’nda öğretim üyesi ve Sabancı Üniversitesi Nanotanı İçin İşlevsel Yüzeyler ve Arayüzeyler Mükemmeliyet Merkezi’nde Eş-Direktör olarak çalışmaktadır.