Ülkemizin önde gelen arkeologlarından Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, 50 Soruda arkeoloji’de, arkeoloji biliminin mutfağına mercek tutarken, bu bilimin, biyoloji ve jeolojiyle birlikte, insanlığın düşünce sistemine zamanın derinliği ve evrim olgularını kazandırmış olmasını da vurguluyor.
Arkeolojinin Politikası ve Politik Bir Araç Olarak Arkeoloji
Mehmet Özdoğan Yayınevinden satın almak için tıklayınız. Arkeoloji, bir düşünce sisteminin parçasıdır; geçmişe zaman boyutu kazandırmakta, aynı zamanda uygarlığın gelişiminin kanıtlarını ortaya çıkartarak, geçmiş dönemleri somut, elle tutulur, gözle görülür duruma getirmektedir. Geçmiş yaşanmıştır, değişmez; ancak bizim buna bakış açımız değişir. Dönemin düşünsel akımları ve baskın politik yaklaşımları, geçmişe bakış açımızı belirler ve yönlendirir. Bunlar, bir yanda arkeolojik verilerin politik bir araç olarak kullanımını, öte yandan da arkeolojinin politikasını belirler. Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından yayına hazırlanan bu kitapta, Prof.Dr.Mehmet Özdoğan'ın, ülkemizde arkeoloji politikası ve arkeolojik verilerin politikaya yansıması ile ilgili yazıları toplanmıştır. Genel olarak toplumumuzda arkeolojinin sunulan yüzü, kaçakçılık, turizm ya da müzelerdeki güzel, değerli nesneler ile sınırlıdır. Arkeolojinin bilgi boyutu ve bu bilginin toplumun düşünce sistemine yapacağı katkı arka planda kalmıştır. Bu kitapta arkeoloji ile düşünce akımları arasındaki bütünsellik vurgulanmıştır. Bu konulara ilgi duyacaklara, onları yeni açılımlara yönlendirecek geniş bir kaynakça da kitapta yer almaktadır. Yılı: 2006 Yayınevi: Arkeoloji ve Sanat Yayınları ISBN: 9789756561959 Genişlik: 13,5 Yükseklik: 19,5 Sayfa Sayısı: 136 *Arkeoloji ve Sanat Yayınları WEB Sitesi'nden alınmıştır.
Arkeolojik Kazılar Bilimsel Çalışma mı? Toprak Hafriyatı mı?
Mehmet Özdoğan Yayınevinden satın almak için tıklayınız. Yaşadığımız coğrafya, insanın dünyaya yayılmaya başladığı dönemden günümüze uygarlık tarihinin yoğun yerleşimlerine sahne olmuştur. Bu açıdan ülkemiz arkeolojisi ve kazılarının sonuçları yakın çevremizdeki dünya tarihine yön vermiş belli başlı uygarlıklarının gelişim süreçlerinin aydınlatılması ve arkeolojik bulgularının değerlendirilmesinde yadsınamaz bir önem taşımaktadır. Son yıllarda Türkiye arkeolojisi bilimsel açıdan önemli atılımlar gerçekleştirmiş, kazı ve araştırmaların sayısı kadar nitelikleri de önemli gelişmeler göstermiştir. Özellikle 10-15 yıldır yeni yetişen arkeoloji kuşağının her yönden başarılı projeler yürüttüğü gözlenmektedir. Prof.Dr.Mehmet Özdoğan’ın ilk basımını 2001’de gerçekleştirdiğimiz “Türk Arkeolojisinin Sorunları ve Koruma Politikaları” (2.basıkısı 2008) 2006’da çıkan Arkeolojinin Politikası ve Politik Bir Araç Olarak Arkeoloji”adlı eserlerinden sonra aynı serinin üçüncüsü olarak yayımladığımız “Arkeolojik Kazılar Bilimsel Çalışma mı? Toprak Hafriyatı mı? adlı eseri günümüz Türkiye arkeolojisi açısından önemli saptamaları ve yeni yorumları içermektedir. Prof. Özdoğan, giriş yazısında bilimsel alandaki olumlu gelişmelere karşın ülkemiz arkeolojisinde karşılaşılan dar boğazda bürokratik açıdan oluşan olumsuz çalışma ortamında; kazılar bilimsel araştırmalar, kurumsal örgütlenme, kültürel miras ve toplum ilişkileri ile ilgili yaşanan sorunları ayrıntılı bir şekilde ele almakta, çözüm önerilerini sunmaktadır. Kitapta kazı ve kazı politikaları, Türk arkeolojisinin tarihi ve gelişimi, arkeolojinin felsefesi tanım ve yaklaşım konulu bölümlerde son beş yıl içinde bu alanlarda yazdığı önemli değerlendirmeleri, görüş ve düşünceleri yer almaktadır. Yılı: 2011 Yayınevi: Arkeoloji ve Sanat Yayınları ISBN: 9786053961444 Genişlik: 15 Yükseklik: 21 Sayfa Sayısı: 235 *Arkeoloji ve Sanat Yayınları WEB Sitesi'nden alınmıştır.