Bilim Akademisi Konferansları – 92 1900’lerin Gölgesinde 21. Yüzyıl Konuşmacı: REŞAT KASABA Tarih: 23 Şubat 2022 Çarşamba 21:00
V. Murad’ın Oğlu Selahaddin Efendi’nin Evrak ve Yazıları II. Cilt – Hatırat ve Belgeler (Mukayyet)
Dizinin ikinci cildinde, “Sada-yı Mahpus” defterlerinin yedincisinin ikinci yarısını oluşturan, Selahaddin Efendi’nin “Mukayyet” adını verdiği anı ve belgeler ele alınmaktadır.
Zulmün Tarihi
İnsanlık tarihinin çeşitli aşamalarında yaşanan zulümler elinizdeki kitabın konusu. Tıbbın Öyküsü ile tanınan, Bilim Akademisi’nin kurucularından duayen nörolog Prof. Dr. Cumhur Ertekin’in, aydın bilinciyle kaleme aldığı bir döküm.
Doğu ile Batı Arasında Osmanlı Kenti – Halep, İzmir ve İstanbul
“Osmanlı kenti” diye bir olgudan söz etmek mümkün müydü? Osmanlı tarihi alanının üç değerli ismi, Edhem Eldem, Daniel Goffmann ve Bruce Masters’ın peşine düştükleri bu soru elinizdeki kitabın yola çıkış noktasını oluşturuyor.
İttihat-Terakki ve Cihan Harbi
İttihat-Terakki ve Cihan Harbi Zafer Toprak Yayınevinden satın almak için tıklayınız. 1908 Devrimi’yle iktidara gelen İttihat ve Terakki’nin 10 yıllık iktidarı iki evreden oluşur. 1913’e kadar çoğulcu denilebilecek parlamenter bir dönemde İttihat ve Terakki geri planda kaldı. Kabineleri denetledi; zaman zaman kabineye nazır soktu, beğenmediği kabineyi düşürdü. Sait Paşa’nın istifasından sonra kısa bir süre muhalefette kalan İttihat ve Terakki, Babıâli Baskını’nın ardından fiilen iktidar oldu. Bundan böyle Osmanlı Devleti İttihatçı kadrolardan sorulur oldu. Başlangıçta Maliye Nazırı Cavit Bey’in önderliğinde liberal bir iktisat politikası izleyen İttihat ve Terakki Cihan Harbi’nin zorlu koşullarında devletçiliğe yöneldi. Türkiye’de devletçilik ilk kez İttihat ve Terakki döneminde görüldü. Cihan Harbi yıllarında kapitülasyonları kaldıran İttihat ve Terakki milli bir burjuvazi yaratmak amacıyla İaşe Nazırı Kemal Bey’in önderliğinde çok sayıda milli şirket kurdu. Yerli üretim özendirildi. Osmanlı parasının dış değerini korumak amacıyla kambiyo işlemleri Kambiyo Muamelatı Merkez Komisyonu’na verildi. “Milli İktisadiyat” anlayışı bu dönemde geçerli oldu. Meşrutiyet’i Milli Mücadele noktaladı. Cumhuriyet Türkiye’si İttihat ve Terakki’nin mirasını devraldı. Milli Mücadele kadroları Cihan Harbi’nde bilendi. II. Meşrutiyet yıllarında İttihatçı çevrede gelişen milliyetçilik, halkçılık ve devletçilik Cumhuriyet hükümetlerinin ve Halk Fırkası’nın benimseyeceği temel ilkeleri oluşturdu. Yılı: 2016 Yayınevi: Kaynak Yayınları ISBN: 9786051820378 Genişlik: 14 Yükseklik: 23 Sayfa Sayısı: 560 *Kaynak Yayınları WEB Sitesi'nden alınmıştır.