ALLEA, AB üyesi olan ve olmayan yaklaşık 40 ülkeden 50’den fazla akademiyi temsil eden Avrupa Bilim ve Beşeri Bilimler Akademileri Federasyonu’dur. Kurulduğu 1994 yılından bu yana ALLEA, Avrupa ve uluslararası platformlarda üyeleri adına konuşmakta, bilimi küresel bir kamu yararı olarak teşvik etmekte ve sınırlar ve disiplinler arası bilimsel işbirliğini kolaylaştırmaktadır.
Akademiler, bilimsel araştırmanın tüm alanlarından gelen seçkin bilim insanlarının oluşturduğu, kendi kendini yöneten organlardır. Avrupa’da ve dünyada bilim ve akademinin ilerlemesine adanmış entelektüel mükemmellik, deneyim ve multidisipliner bilgiden oluşan eşsiz bir insan kaynağına sahiptirler.
ALLEA, üyeleriyle birlikte araştırma koşullarını iyileştirmeyi, mevcut en iyi bağımsız ve disiplinler arası bilim danışmanlığını sağlamayı ve bilimin toplumdaki rolünü güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bunu yaparken ALLEA, Avrupa akademilerinin uzmanlığını araştırma camiası, karar vericiler ve kamu yararına kanalize eder. Çıktılar arasında, toplumla ilgili konulara yanıt olarak bilime dayalı tavsiyelerin yanı sıra bilimsel işbirliğini, bilimsel akıl yürütmeyi ve halkın katılımı yoluyla değerleri teşvik etmeye yönelik faaliyetler de yer almaktadır.
ALLEA kar amacı gütmeyen bir dernek olarak kurulmuştur ve siyasi, dini, ticari veya ideolojik çıkarlardan tamamen bağımsızdır.
Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Uluslararası Bilim Konseyi (ISC), hem bilimi hem de toplumu ilgilendiren önemli konularda bilimsel uzmanlığı, tavsiyeleri ve etkiyi katalize etmek ve bir araya getirmek için küresel düzeyde çalışmaktadır.
ISC, doğa ve sosyal bilimler ile beşeri bilimlerden uluslararası bilimsel birlikler ve dernekler ile akademiler ve araştırma konseyleri gibi ulusal ve bölgesel bilimsel kuruluşlar da dahil olmak üzere 230’dan fazla kuruluşu bir araya getiren ve giderek büyüyen küresel bir üyeliğe sahiptir.
ISC, 2018 yılında Uluslararası Bilim Konseyi (ICSU) ve Uluslararası Sosyal Bilimler Konseyi (ISSC) arasındaki birleşme sonucunda kurulmuştur.
Daha fazla bilgi için tıklayınız.
COARA
Coalition for Advancing Research Assessment
Nitelikli katkı vermeyi ve Türkiye’deki araştırma ortamlarının da reformlara girdi oluşturmasını amaçlayan Bilim Akademisi (BA), Araştırma Değerlendirme Reformu Avrupa Mutabakatını imzalamış ve ilgili ortaklığa katılmıştır (CoARA). BA gerek üye seçimi gerek ödül programlarında kalite, dürüstlük, çeşitlilik ve açıklık ilkelerine dayalı değerlendirme kriterlerini geliştirmeyi, bireylerin araştırma çıktılarına göre değerlemelerinde öncü konumda bulunmayı, ve bu doğrultuda yaratıcı çözümler geliştirmeyi taahhüt eder.
Bilim Akademisi’nin Araştırma Değerlendirmesini Geliştirme Koalisyonu (Coalition for Advancing Research Assessment; CoARA) öncülüğünde oluşturulan Araştırma Değerlendirme Reformu Avrupa Mutabakatı hakkındaki açıklamasını okumak için lütfen tıklayınız.