Bilim Akademisi’nin düzenlediği “Deprem Odaklı Transdisipliner Araştırma Proje Çağrıları Biçimlendirme Çalıştayı” 1 Ekim Pazar günü, Sabancı Üniversitesi Altunizade Dijital Kampüsünde gerçekleşti.

Çağrı metinleri için tıklayınız.

Çalıştaya 59 kişi katıldı.

Çalıştayda aktif katılımlı bir ortamda farklı disiplinlerden uzman araştırmacıları ve ilgili paydaşları, beş farklı tema etrafında toplayarak desteklenmesi anlamlı olabilecek araştırma projesi çağrıları oluşturmayı hedefledik. Proje çağrılarının farklı alanlardan araştırmacıların yaratıcılığını/iş birliğini teşvik edecek şekilde şemsiye niteliğinde olmasını  ve sahanın gerçekleri/ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirici unsurları ve kamunun benimseyeceği/destekleyeceği unsurları barındırmasını amaçladık.

Çalıştayda her gruba, farklı disiplinlerden uzman akademisyenler dışında kamudan, STK’lardan ve fon sağlayan kuruluşlardan da birer temsilci dahil oldu. Fon sağlayıcıların masadaki varlık nedeni, ne tür projeler bir firmada ya da benzeri fon sağlayıcı tarafından desteklenir, ne tür yaklaşımlar ise direnç ile karşılaşır, bu bilgiyi taşımaktı. STK’ların masadaki varlık nedeni ise, sahada karşılaşılan gerçek problemlerin ne olduğu, ne tür grupların/oluşumların bir araştırma projesine hangi girdileri sağlayabileceği, hangi deneyimi projelere katabileceği bilgisini aktarmaktı. Keza kamunun varlığı, onların fonlanan projelerde alabileceği görevler hakkındaki bilgi birikimini aktarmak, kanunen ya da politik nedenlerle oluşabilecek engelleri öngörmemizi sağlamaktı. Böylelikle bir çağrı metninde, daha sonra karşılaşılabilecek direnç noktaları oluşmaması için hangi gerekler/kısıtlar bulunmalı, birlikte ortaya koymaya çalıştık. Amacımız tek bir konuya odaklanmak değil, olabildiğince geniş bir bağlamı açığa çıkarmaktı.

Çalıştayda üretilen çağrı metinlerine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Katkılarından ötürü tüm katılımcılarımıza şükranlarımızı sunarız.